Pada masa kini hampir semua orang pandai menulis. Terutama pandai menulis perkataan di media sosial mereka, dan tanpa mereka sedari mereka dapat menulis. Tetapi hanya sebilangan kecil sahaja yang dapat menuliskan tulisan mereka dengan baik. Penulisan atau artikel yang baik yang boleh memberi kesan atau faedah kepada pembaca. Sekiranya anda ingin membuat artikel dengan baik, maka di sini kita akan belajar bagaimana membuat artikel dengan baik dan menarik? Bagaimana pembaca berminat dengan artikel kami? Bagaimana artikel itu mempunyai berat badan? dan lain-lain. Baiklah, di bawah ini kita akan membincangkannya! Berikan perhatian sepenuhnya!

1. Tentukan Topik dan Tema
Dalam membuat artikel, perkara pertama yang harus kita fikirkan adalah topik. Topik apa yang akan kita ambil dari sasaran sasaran kita. Anda juga dapat mengambil topik berdasarkan kemampuan kami, “Kemahiran apa yang kami ada?” atau pilih topik yang cukup menarik perhatian anda. Selepas itu topik itu dikemas dengan cara yang menarik dan unik. Kemudian kita dapat menentukan tema, pastikan tema yang dipilih adalah spesifik kerana semakin spesifik tema yang kita tentukan, semakin menarik minat pembaca.

2. Buat Tajuk Cantik
Elakkan tajuk yang terlalu panjang dan rumit. Buat tajuk yang kelihatan tidak asing dan banyak dicari, jadikannya unik dan semenarik mungkin. Pastikan tajuk yang kita buat sesuai dengan kandungan dalam artikel.

3. Pastikan perenggan pertama tidak terlalu panjang
Kerana tanpa kita sedari, ini adalah perenggan pertama yang mempengaruhi pembaca untuk terus membaca hingga perenggan berikutnya. Oleh itu, pastikan perenggan pertama tidak terlalu panjang, kita boleh menjadi pendek. Dan jangan lupa untuk memastikan perenggan pertama dibuat menarik dan tidak membosankan, jangan kata-kata. Pastikan hits dan nilai perenggan pertama cukup untuk pembaca sehingga mereka berminat untuk terus membaca.

4. Buat artikel ringkas tetapi jelas
Untuk membuat artikel yang baik, cubalah untuk memendekkan ayat, dengan fokus untuk memasukkan perkara penting. Kerana artikel yang baik hanya memerlukan ayat yang berkesan yang tidak mengulangi ayat. Kalimat seperti itu yang terlalu mengarah ke mana-mana sahaja, tidak langsung ke titik yang jelas dan sehingga mempunyai kesan dan berguna adalah elemen penting dalam artikel yang baik.

5. Berikan Kandungan Berat
Sering kali kita menjumpai artikel yang judulnya sangat mengagumkan dan teruja yang tujuannya adalah bahawa laman web atau artikel dapat memperoleh banyak pengunjung, tetapi ketika melihat isi dalam artikel itu hanya berisi kata-kata kosong tidak ada nilai yang dapat kita ambil. Artikel ini tidak berguna kepada pembaca dan membuang masa dan tenaga bagi pembaca. Oleh itu, tulislah artikel atau kandungan yang bermakna dan memberi kefahaman. Sampaikan jawapan yang berat kepada pembaca dalam artikel seperti menjawab soalan mereka, tujuannya adalah agar mereka faham.

6. Terangkan Apa yang Anda Inginkan Kemudian Beritahu Perinciannya
Yang pertama menunjukkan idea apa yang ingin kita sampaikan. Di bahagian atas artikel harus mengandungi keterangan utama, “mengapa mereka harus membaca artikel ini lebih jauh?”. Tujuannya agar pembaca mahu terus membaca sehingga habis. Selepas itu, terangkan maksud idea itu, kemudian terangkan mengapa artikel ini penting untuk disampaikan secara terperinci dan bantu pembaca memahaminya, menjadikannya menarik. Supaya artikel kita menjadi berat dan tidak membosankan.

7. Berlatih, berlatih, berlatih
Kerana ahli bermula dari pemula. Malah pakar boleh mendapatkan potongan yang sempurna kerana mereka terus berlatih. Oleh itu, sebagai pemula, kita mesti terus berlatih menulis artikel, membuat karya dengan tujuan menyempurnakan karya. Sehingga pada masa akan datang, menulis artikel yang baik bukan lagi sesuatu yang dipaksa tetapi menjadi kebiasaan yang berlaku tanpa menyedarinya.

Setiap orang mempunyai sesuatu yang menarik untuk dikongsi. Tetapi bagaimana mesej dan makna dalam penulisan dapat disampaikan kepada pembaca. Semoga artikel ini dapat berguna untuk anda, jadi anda dapat menulis dengan baik yang dapat disampaikan kepada pembaca dan memberi pemahaman kepada mereka !. Selamat menulis!