Pemasaran Internet adalah Strategi untuk memasarkan dan mengiklankan produk melalui internet dengan tujuan untuk mempromosikan, meningkatkan jumlah penjualan, dan mempengaruhi pengguna untuk membeli barang / perkhidmatan.

Contoh: Anggi memiliki perniagaan fesyen. Untuk memasarkan produknya, dia memanfaatkan internet dengan membuka kedai dalam talian. Selain membuka gerai di beberapa pasar dan e-commerce, dia juga memiliki laman web khas yang berisi katalog produk untuk calon pembeli yang ingin membeli secara langsung di kedai maya.

Memahami Pemasaran Internet
Anda tentu sudah biasa dengan aktiviti seperti ini, bukan? Itulah yang disebut pemasaran internet – yaitu, strategi untuk memasarkan dan mengiklankan produk melalui internet dengan tujuan untuk mempromosikan, meningkatkan volume penjualan, dan mempengaruhi pengguna untuk membeli barang / perkhidmatan.

Pada era digital ini, pemasaran internet dianggap sebagai kaedah penjualan yang paling berkesan dan menguntungkan berbanding pemasaran tradisional. Selain lebih praktikal, jangkauan pemasaran dalam talian dapat lebih luas. Dengan kaedah yang betul, penjual bahkan dapat mengembangkan perniagaan mereka ke luar negara.

Elemen Pemasaran Internet
Dalam pemasaran internet terdapat banyak elemen sehingga semua proses perniagaan berjalan dengan lebih efektif dan berjaya, yaitu:

  • Laman web
  • E-dagang
  • Artikel SEO
  • Pemasaran e-mel
  • Pemasaran media sosial

Semakin banyak elemen yang anda gunakan, semakin besar peluang kejayaan yang akan anda capai. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu menggunakan semua elemen di atas pada satu masa. Penggunaan elemen pemasaran harus disesuaikan dengan sasaran dan situasi pasaran.

Ciri Pemasaran Internet
Konsep pemasaran digital (internet marketing) mempunyai ciri-ciri berikut:

Promosi jenis ini lebih fleksibel dan tersebar, misalnya melalui artikel, kemas kini blog, status media sosial, tweet, dan seumpamanya
Skop promosi lebih luas, ditujukan kepada sesiapa sahaja dan di mana sahaja
Komunikasi dengan pengguna lebih responsif dan terbuka (dilihat dari meningkatnya jumlah e-commerce yang menyediakan perkhidmatan pelanggan 24 jam)
Komunikasi pelbagai arah – penjual dan pembeli secara aktif membincangkan produk tersebut
Ringkasnya, pemasaran internet boleh menjadi penyelesaian terbaik untuk memperkenalkan produk kepada umum sambil meningkatkan jumlah penjualan. Oleh itu, bilakah yang terbaik untuk memulakan kaedah pemasaran dalam talian seperti ini? Jawapannya: sekarang.